Brandrode runderen

 

 

Gezien de gunstige ligging langs de rivier de Vecht, en de zeer afwisselende botanische samenstelling van de uiterwaarden, zijn de percelen zeer geschikt voor begrazing.We hebben dan ook in samenwerking met het staatsbosbeheer, gekozen voor kuddebeweiding in de puurste vorm van het woord. Dit houdt in jaarrond beweiding, op zo groot mogelijke percelen.Dit vergt een sterk en sober rund, dit bracht ons bij het oer-Hollandse Brandrode rund.

Dit ras sprak ons gelijk aan, gezien de rustige uitstraling en het goede karakter van het dier.Ze zijn winterhard, staan dicht bij de natuur en geven als kudde een toegevoegde waarde aan de uiterwaarden van de Vecht.

 

Zo graast er een echte kudde in ons uitgestrekte natuurlijk gebied aan de rivier de Vecht, met stier, moederdieren en hun kalveren welke 7-8 maanden bij hun moeder mogen zogen, en hebben de vrijheid om zich als koe te kunnen gedragen

 

 

Brandrode runderen zijn egaal en dieprood, donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, witte staartpunt en witte sokken.

Op sommige plaatsen van het lichaam, vooral aan de kop en de poten neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam “brandrood”ontstaan.

 

Brandrode runderen zijn middelgroot. Het zijn rustige en vriendelijke dieren voor elkaar en voor de mensen, wat hen goed hanteerbaar maakt. De Brandrode runderen zijn goed bestand tegen voederovergangen en wisselende weersomstandigheden. Het Brandrode Rund is sterk en sober, kan zich goed aanpassen en is redelijk winterhard. Daardoor kunnen de Brandrode runderen het hele jaar door buiten verblijven.

De Brandrode runderen zijn vruchtbaar, kalven gemakkelijk en bezitten goede moedereigenschappen.

 

 

Brandrode koe met kalf